header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Násilně ukončená výstava

V rámci oslav 45. výročí trvání Galerie hlavního města Prahy, jehož součástí byl Den otevřených dveří, došlo ve výstavních prostorách v budově Staroměstské radnice k incidentu, který vedl k uzavření výstavy skupiny Guma Guar. Tato umělecká skupina mladých mezinárodně uznávaných výtvarníků poskytla výstavní prostory k prezentaci snah zakázaného Komunistického svazu mládeže. Umělci totiž nesouhlasí se současnou totalitní politikou a soudními verdikty.

Den oslav vzniku naší galerie byl bohužel poznamenán incidentem, který způsobil uzavření výstavy skupiny Guma Guar - Meze tolerance - ve Staroměstské radnici, sdělila Haló novinám tisková mluvčí Galerie hlavního města Prahy Irena Tyslová. V pozdních odpoledních hodinách skupina čtyř černě oblečených lidí, a to přes odpor kustodek, poničila výstavu tmavým autolakem. Na prostory a exponáty byly například nasprejovány číslice 242 - zatím však přesně nevíme, co má tento symbol znamenat. Výstava však musela být z technických důvodů uzavřena. Vzhledem k rozsahu poškození už nebude otevřena. Incident nyní šetří Policie České republiky.

Den otevřených dveří přilákal například do, návštěvnost otevřených objektů. například do Trojského zámku přes sedm set osob, velký zájem pořadatelé zaregistrovali také v gotickém domě U Kamenného zvonu Na Staroměstském náměstí, kde právě probíhá výstava z tvorby levicově orientovaného národního umělce Františka Foltýna.

dle HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .