header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Delegátům VII. sjezdu KSČM z konference 12.4.

Únor 1948 zahájil přeměny, jež naší zemi polidštily, jako žádná jiná doba. Teď mizí jedno za druhým - i práva, převzatá od ústavy listopadového převratu. Reformistické korouhvičky tomu nezabrání. Zájmy demokratické většiny uhájí je důsledná, rozhodná, iniciativní politika, jež triumfovala právě před šedesáti lety.

Jen s takovou se staneme duší masového odporu, který pravici porazí už v příštích volbách a vynutí si ustavení vlády, jež přestane škodit vlastní zemi a lidu. Dát tomu úplně nový impuls je hlavním úkolem VII. sjezdu KSČM i kriteriem jeho výsledků. Víc než kdy před tím to předpokládá především:

-převzít a trvale stupňovat iniciativu na obranu všech zájmů, ohrožených sílící arogancí pravice
-na rozdíl od pověr šířených reformismem, měnit zkušenost lidí v poznání, co vše jim kapitalismus nedá, dát neumí ani nechce
-pravdu o socialismu plně rehabilitovat tak, aby umožnila pochopit skutečný vlastní zájem i generacím, jež braly rozum až po jeho dočasné porážce
-rozbít dezinformační monopol pravice, zřídit nezávislá média, zpřístupnit všemi formami necenzurovaný obraz dění doma i ve světě podstatně širší veřejnosti, rozhodně to požadovat od veřejnoprávních médií
-znásobit iniciativu, směřující k obnově ideové a akční jednoty celého evropského komunistického hnutí. Neorientovat se jen na SEL a aktivně čelit všemu, čím brzdí a komplikuje sjednocení evropské radikální levice

Aby se toho dosáhlo, vyžaduje to zejména:

-bez dalších odkladů důsledně překonat vše, co je v rozporu s marxisticko-leninskými principy výstavby a činnosti strany, zásadně posílit demokratismus v rozhodování o její politice a závaznost přijatých usnesení.
-ve výběru, přípravě a rozmísťování kádrů se nepodřizovat buržoasnímu parlamentarismu, lokálpatriotismu a jiným „kritériím“, jež jsou komunistické straně bytostně cizí.
-Odpovědnost uvnitř KSČM i v zastupitelských sborech svěřovat úměrně schopnosti vést lidi k poznání a prosazování jejich skutečných zájmů v přesvědčivém boji s antikomunismem.
-práci na programových dokumentech KSČM zbavit konjunkturálních vlivů, plně ji soustředit na konkrétní zkušenosti v otázkách, na jejichž zvládnutí bude záviset i budoucí cesta k socialismu.
-s komunistickým charakterem strany uvést všestranně do souladu i to, jak se utváří její ideologie a politika. Koordinaci teoreticko-poznávací a ideově-výchovné práce strany, přípravy stanovisek KSČM i jejich prezentace soustředit v samotném ideologickém oddělení ÚV KSČM. Zázemí typu TAP využívat jen úměrně tomu, že sdružuje i řadu bezpartijních a členů jiných stran.
-v situaci, kdy jsou bitevním polem politiky hlavně masová média, je nutné mnohem aktivněji ovlivňovat, kdo a jak v nich dostává slovo jménem KSČM. Pověřovat tím jen ty, kdo převahu stoupenců socialismu umí prokázat opravdu přesvědčivě a ofenzivně se postavit i každé demagogii.
-znásobit péči o nastupující generaci komunistů a plně podpořit KSM

účastníci konference uspořádané 12. 4. 2008

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .