header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zasedání Ústřední rady Světové federace demokratické mládeže

První únorový víkend se uskutečnilo pod záštitou Portugalské komunistické mládeže (JCP) zasedání Ústřední rady (GC) Světové federace demokratické mládeže (WFDY). Jednání se zúčastnilo více než 70 delegátů. Na svém jednání delegáti zhodnotili období od posledního, 17. shromáždění WFDY, které se konalo v březnu minulého roku ve vietnamském Hanoi a určili i plán činnosti, kampaní a práce WFDY a jejích regionálních struktur pro další období.

Mezi řadou mezinárodních aktivit to byly např. nejrůznější aktivity a demonstrace proti imperialismu, jeho novým plánovaným základnám ve Střední Evropě, proti rostoucímu vlivu neonacismu, odbourávání základních lidských práv, jako je např právo na vzdělání či aktivity související s oslavou 60. výročí konání Světových festivalů mládeže a studentstva či přípravou toho následujícího, 17.
Mezi další významné aktivity patřila např. kampaň solidarity s 5 kubánskými hrdiny a za zrušení blokády socialistické Kuby, solidarita a nejrůznější formy protestů proti zločinnému odsouzení vedení Maďarské komunistické dělnické strany. Byla zmíněny a velmi pozitivně hodnoceny úspěšné kampaně Komunistického svazu mládeže, především kampaň proti možnému umístění americké radarové základny na území ČR a mezinárodní kampaně solidarity.
Mezi pravidelné aktivity patřily i nejrůznější semináře, mise solidarity, mezinárodní dobrovolné pomoci, byly vydána i řada rezolucí, které jednoznačně nesouhlasí s agresí a zastrašováním imperialistických velmocí.

V průběhu zasedání byla přijata i řada dokumentů, k nimž patřila Politická deklarace WFDY, rezoluce solidarity, plán aktivit pro další období, směřování dalších kampaní a také vyjádření k plánovanému 17. festivalu mládeže a studentstva. Po zhodnocení veškerých okolností, možností a podpory jednotlivých kandidátů bylo rozhodnuto o místu jeho konání, kterým bude v létě příštího roku Bělorusko. Festivalu však předchází řada přípravných mítinků, mnoho práce, která se však týká organizací tím pověřených. Není proto nutné se nikterak znepokojovat nad tím, že místo a čas konání festivalu nebyly halasně oznámeny všem spolupracujícím organizacím. Pro organizace, které na festivalu participují jako účastníci, budou finální informace, především technické a organizační poskytnuty po jejich určení, čemuž však předchází ještě téměř rok práce.
Velmi pozitivně bylo většinou účastníků reflektován návrat festivalů mládeže a studentstva do Evropy, do bývalých socialistických zemí.
V rámci zasedání GC se uskutečnila i celá řada dalších aktivit – mítink s generální tajemníkem Portugalské komunistické strany, bilaterální mítinky mezi členskými organizacemi, práce regionálních komisí či návštěva muzea v pevnosti Peniche, bývalého koncentračního tábora, kde za vlády fašistického vůdce Salazara byli vězněni a mučeni portugalští komunisté.

Jednání GC WFDY znamenala krom zhodnocení práce antiimperialistických a pokrokových mládežnických organizací také určení a koordinaci dalších aktivit ve společném boji proti imperialismu, vykořisťování a válkám.

Veronika Sýkorová

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .