header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Fučíkovo jméno musí být očištěno

Od roku 1990 se snaží Společnost Julia Fučíka (SJF) o rehabilitaci novináře a spisovatele Julia Fučíka, hrdiny protifašistického odboje, a pokračuje při obraně jeho občanské cti. V sobotní diskusi na výroční schůzi členů a sympatizantů společnosti, bylo řečeno, že si Fučík zaslouží, aby se oficiálně vrátil na stránky školních učebnic českého jazyka a literatury!

Návrh přednesla členka SJF Monika Hoření. Vedení Společnosti se v tomto duchu obrátí na Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR. Jak naznačil nedávno Jan Hrobař, společnost bude také žádat Ministerstvo kultury ČR, aby se zasadilo o opětovné zařazení Fučíka na důstojné místo v české kultuře nejen kvůli jeho světově proslulé Reportáži psané na oprátce, ale i dalšímu vynikajícímu dílu - Boženě Němcové bojující. Společnost k tomuto požadavku zcela opravňuje nedávné úplné vydání Reportáže v Ottově nakladatelství, včetně faksimilií Fučíkova originálního rukopisu, doplněného četnými nezvratnými dokumenty. Takovým je i dobrozdání expertů Kriminalistického ústavu v Praze o pravosti Fučíkova rukopisu. I pádný důkaz o tom, že Fučík na gestapu nikoho nezradil a že na základě jeho výpovědi nebyl zatčen žádný český vlastenec. Podává o tom i průkazné svědectví tým historiků, který vedl docent František Janáček, jenž podrobně prostudoval výslechové protokoly Fučíka.

Úsilí společnosti o navrácení Fučíkovy sochy, odstraněné před hlavním vchodem na holešovické Výstaviště, znovu na veřejné prostranství, v rozpravě podpořila předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová, členka zastupitelstva hlavního města. Rada věnuje výtisky Reportáže primátorovi Pavlu Bémovi a radnímu pro kulturu Milanu Richtrovi a sdělí jim, že komunističtí zastupitelé zahajují jednání o umístění Fučíkova pomníku v blízkosti pomníků Jožky Jabůrkové a Jana Švermy na Olšanech. Milan Krajča, předseda KSM, ocenil význam SJF při hájení historické pravdy zejména v době, kdy neonacisté pochodují ulicemi. Literární kritička Hana Hrzalová navrhla důstojné vzpomenutí letošních 105. narozenin autora Reportáže slavnostním večerem s ukázkami z Fučíkovy tvorby. Vybídla k vyhledávání neznámých Fučíkových materiálů na stránkách novin a časopisů. Jeden ze zapomenutých článků objevil Zdeněk Hoření v Rudém právu z 21. září 1937. Fučík jej věnoval T.G. Masarykovi. Plný text článku byl zveřejeněn v občasníku SPF Kurýr loni v prosinci. Ondřej Kadlec se zmínil o britském historikovi Johnu Callowovi, který požádal společnost o pomoc při vydání úplné Fučíkovy Reportáže a jeho dalších prací ve Velké Británii. Ota Lev vyzval k oslovení českých učitelů a dalších občanů, aby nepodléhali tlaku Konfederace politických vězňů a organizace Člověk v tísni, ženoucího českou mládež do protifučíkovských a antikomunistických nálad. Výroční shromáždění přijalo za čestnou členku Libuši Eliášovou, ředitelku Muzea dělnického hnutí, za její velké zásluhy o obranu díla Julia Fučíka.

jel

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .