header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Bohemka proti rasismu

Rozhovor s jednadvacetiletým Martinem, fanouškem fotbalového klubu Bohemians 1905: Proč ses stal fanouškem Bohemians 1905?
Před asi třemi lety jsem se v jednom levicovém časopise dozvěděl o pádu Bohemky a jak ji fandové zachránili. Rozhodl jsem se, že jí budu fandit, protože jsem se také dozvěděl, ře fanoušci jsou proti fašismu a rasismu, hlavně ve sportu.

Znamená to tedy, že fanoušci jsou politicky angažovaní?
Nejsou a nikdy by nebyli, protože na fotbal, i když jiné kluby si to nemyslí, politika nepatří. Některé kluby si myslí, že jsme silně levicoví. Na Bohemku chodí nejvíc levicově orientovaných, a pak apolitičtí lidé. Proto nás nemá ráda třeba Sparta, ale ani Žižkov nebo Baník, kam chodí, hlavně na Spartu, mnoho nácků, třeba Národní odpor.

Myslíš si, že konflikty mezi fanoušky jsou tedy kromě fandovství jednotlivým klubům motivovány také politicky?
Podle mě ano. My spolupracujeme s fotbalovým týmem St. Pauli, což je německý tým, který měl podobnou minulost jako Bohemians 1905, tedy „klokani“. Na St. Pauli chodí hlavně pankáči, skinheadi a Oi!-ky, což jsou punk&skins. Všichni jsou proti rasismu a proti fašismu.

I skinheadi?
Ano, to jsou skinheadi jako dříve v Anglii, v 60. letech, kteří byli proti rasismu, i když později se rozdělili na tři proudy – protirasistický, apolitický a fašistický. Na St. Pauli chodí nejvíce protirasističtí a apolitičtí, tedy ti pro nás přijatelní. Mají tam dokonce vlastní bar.

Spolupráce se St. Pauli je jediný důvod, proč na vás pravicoví fanoušci útočí?
Pravicoví fanoušci jsou proti nám i z dalších důvodů, jako je např. program FARE – „Football Against Racism in Europe“, tedy „Fotbal proti rasismu v Evropě“ – do kterého je Bohemka zapojena už dva roky, a dále je v něm z ČR zapojen Liberec a snad Pardubice. Vzpomenu si třeba na utkání Sparty, ve kterém Řepka zdravil fanoušky tak, že to vypadalo, jako by hajloval. Tohle podle našich lidí do sportu nepatří, stejně jako bučení na hráče jiné pleti. Ale Sparťané si asi myslí pravý opak. A nejen Sparťané – na vlastního hráče pocházejícího z Afriky před časem bučeli fanoušci Viktorky. Sparťané křičí na zápasech „White power“, tedy „Bílá síla“. Ale máme konflikty i se security u nás na Bohemce, která dělá ostrahu na různých zápasech a pod vestami security nosí oblečení THOR STEINAR, což je fašistická značka. Před vchodem zmlátili jednoho fanouška, když jsem na ně křičeli, že nechceme náckovské security a ať si táhnou ke Spartě na Letnou.

Proč se Bohemka připojila k programu FARE?
Nejedná se o peníze, ale o odstranění rasistických narážek a rasové diskriminace ve sportu, které se vyskytují hlavně ve fotbalu. Bohemka se zapojila jako první v republice. Na stadionu Bohemky v „Ďolíčku“ ve Vršovicích je celoročně umístěn transparent „Bohemka proti rasismu“. FARE vzniklo v roce 1999 a dnes má síť organizací ve 13 zemích Evropy. Fotbal je nejrozšířenějším sportem ve světě a patří nám všem, je právem každého člověka jej hrát, sledovat a svobodně, beze strachu o něm diskutovat.

Proč ty jako fanoušek Bohemky sympatizuješ s komunistickým hnutím?
Jsem proti rasismu a fašismu, nejsem v žádné politické straně, ale nesouhlasím s antikomunistickými projevy fanoušků, kteří třeba na Spartě řvou: „Stop komunismu v Gambrinus lize“, ačkoli tvrdé jádro fanoušků Sparty a několika jiných klubů je převážně fašistické. Křičí také: „Jak jste rudý, tak jste blbý!“ Oceňuji, že komunisté, včetně Komunistického svazu mládeže, jsou proti rasismu a fašismu, nepodporují americké firmy typu Coca-Cola a McDonald´s, které prodávají výrobky např. na stadionu Sparty, a že jsou proti politice George Bushe. Mimochodem je zajímavé, že v cizích zemích fanoušci používají při zápasech symboly komunistického hnutí, mávají třeba vlajkami s Che Guevarou nebo i s Leninem, což je vidět třeba v klipech Antifa Hooligans. Já si myslím, že do sportu politika nepatří, ale proti fašismu je třeba bojovat.

Nemáš mezi fanoušky vlastního klubu problémy se svým politickým smýšlením?
Kdybych řekl, že sympatizuje s komunisty, hned by mě odsoudili, ale když bojuji proti fašismu a rasismu, na Bohemce mě převážná část mých známých podporuje. Proti antikomunismu ve společnosti se musí bojovat, zvláště proto, že ho vyvolávají hlavně lidé sympatizující s fašismem.

Děkuji za rozhovor.
Připravil Leopold Vejr


Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .