header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Maďarští komunisté nekapitulují

Koncem listopadu se v Praze uskutečnilo jednání mezi českým Komunistickým svazem mládeže (KSM) a Maďarskou komunistickou dělnickou stranou (MKDS). Jeho hlavním tématem byl antikomunismus v jehož důsledku byli všichni členové vedení MKDS odsouzeni maďarskou justicí k dvěma rokům vězení. Jak jsme již dříve informovali, Gyula Thürmer, předseda Maďarské komunistické dělnické strany, a šest dalších členů předsednictva byli odsouzeni pro údajnou pomluvu na veřejnosti. Předcházející vměšování do záležitostí strany, které anulovalo rozhodnutí jejich stranického sjezdu z roku 2005, totiž popsali jako politicky motivované.

Předseda KSM Milan Krajča na společné schůzce informoval o solidárních aktivitách, které česká komunistická mládež podnikla na podporu maďarských komunistů. proběhlo mimo jiné jednání s maďarským velvyslancem v Praze, uskutečnila se demonstrace před budovou maďarského velvyslanectví, informace o útoku na maďarské komunisty byly publikovány v tisku, stovky občanů České republiky – mezi nimi i několik desítek členů parlamentu - podpořili maďarské komunisty podepsáním mezinárodní petice. KSM pokračuje v solidární kampani a je v neustálém kontaktu s MKDS i s její mládežnickou organizací Levicovou frontou – Komunistickou aliancí mládeže.
Představitel MKDS Laszlo Kupi informoval o aktuálním vývoji v Maďarsku, především o velkém antikomunismu namířeném proti MKDS a jejím aktivitám. Podrobně rozebral průběh soudního jednání, ve kterém byli vůdci maďarských komunistů odsouzeni k dvěma rokům vězení. Jménem MKDS vyjádřil hluboké poděkování za solidaritu demonstrovanou KSM a všemi českými komunisty. Zároveň jasně deklaroval, že přes velkou antikomunistickou represi bude MKDS i nadále rozvíjet své aktivity, usilující o odstranění kapitalismu, za svobodu, demokracii a socialismus.

-JPU-

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .