header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ruce pryč od památníků lidových vítězství!

Nevím, zda-li znáte sovětskou válečnou filmovou epopej „Osvobození“. Dnes je hrdinství antifašistického boje připomínáno téměř výlučně americkými filmy o 2.světové válce (musím ovšem podotknout, že ty starší dosahují vysoké kvality) a nebo rovnou sprostým lhaním, typu, když moderátorka hlavních zpráv na (údajně) „České televizi“ řekne : „že sovětská vojska zabránila Američanům v osvobození Prahy“. Asi chudinka nic neslyšela o Jaltské konferenci či o dobytí Berlína, či jeho poválečném rozdělení na 4 okupační zóny atd. No, na druhou stranu, kde se má tyto věci dozvědět, když se imperialismus snaží pošpinit a poplivat osvobozovací misi Rudé armády (která od nacistické či japonské okupace osvobodila více než 200 miliónů lidí! ) kde jen může.

Nejodpornější z tohoto velmi cynického vymazávání dějinné paměti lidí je asi to, jak armáda USA ve spolupráci s největším výrobcem zbraní na světě, tedy s korporací Lockheed Martin (její dceřinná, marketingová, reklamní společnost nám zde již začala dělat „informační“ kampaň o potřebnosti RADARU USA v ČESKÝCH BRDECH a tato kampaň je placená z miliónů z našich daní, které na ni dala současná modro-zeleno-černá vláda lidí, kteří kryti vítězstvím v penězi pokřivených volbách s nakoupenými kolaboranty od oranžových obelhávačů pracujících, chystají další, nejen sociální útoky na námezdně pracující třídu.) a výrobcem počítačových her, společností Electronic Art, vyrábí nejen počítačové hry o invazi na Kubu, do Venezuely, do Korejské lidově demokratické republiky či do Íránu, ale rovněž takové tituly jako mezi mladými velmi známý „RED ALERT“, strategii, zobrazující sovětskou osvobozovací misi jako expanzivní, obsazovací válku. To je ta nejúčinnější propaganda na mladé lidi, kteří mimo počítačových her nemají v tomto režimu skutečně žádnou jinou možnost výplně času (tedy kromě shánění měkkých a tvrdých drog či podpalování bezdomovců).

Abych se však vrátil k oné epopeji, zobrazující to, jak sovětská vojska ve Velké Vlastenecké válce rozhodujícím způsobem obrátila vývoj války v neprospěch nacistických barbarů. Dnes jsem byl v Prostějově na komorním, „undergroundovém“ promítání závěrečného dílu celé epopeje, který nese název „Poslední úder“ a pojednává právě o dobytí Berlína.

Závěrečnou scénou tohoto filmu je společně se záběry hlavních světových metropolí výpočet toho co „dal“ fašismus světu. Tedy jedná se zde o statistiku mrtvých jednotlivých národů ve válce. Od stovek tisíc Francouzů, Italů, Čechoslováků či Američanů přes šest milionů povražděných Poláků až po dvacet milionů mrtvých, které položil na oltář vítězství lidství právě lid Sovětského svazu.(ne jen Ruska, jak si můžete přečíst na „opraveném“ pomníku v areálu zámku ve Slavkově u Brna).

326 padlých rudoarmějců má náhrobek, památník i v Brně, Králově Poli. Po banánovém převratu a vítězství lži a nenávisti byl v rámci „humanity“ nových mocipánů očesán od znaků vítězné armády i tento památník a ponechán svému osudu.

Iniciativou slušných lidí se před nedávnem začalo v Brně s vybíráním toho nejzbědovanějšího památníku, který má být dle smlouvy mezi Českou republikou a Ruskou federací zrekonstruován a uveden do původního stavu. V této smutné soutěži zbědovaných památníků nakonec vyhrál právě ten v Králově Poli a byl na něj znovu umístěn srp a kladivo. Aby se okamžitě nestal terčem vandalů, byl zde umístěn pouze jako reliéf v barvě žuly.

Vandal se však i přes to našel a předvojem lidské hlouposti se stal místostarosta Králova Pole, René Pelán. V den dokončení rekonstrukce památníku přiběhl s flexkou a třemi maloměšťáckými hlupáčky z řad Mladých konzervativců (líhně budoucích pravicových politiků, jak říká Pavel Bém) a abychom si to řekli jazykem práva: Zdejším útvarem PČR je vedeno trestní řízení proti osobě: René Pelán, místostarosta MČ Brno – Královo Pole pro trestný čin poškozování cizí věci podle §257/1 trestního zákona, za to, že dne 25. 06 2007 v době od 22:30 do 22:45 hodin svémocně a bez povolení, nechal z památníku padlých Rudé armády, pod kterým je pohřbeno 326 vojáků Rudé armády a který je umístěn v parku o kostela, na ul. Božetěchova 1 v Brně, odstranit vybroušením ze žulové desky zde rytím vyhotovený symbol zkříženého srpu a kladiva o průměru 65 cm, jež zde byl na základě řádně proběhlého schvalovacího řízení vyhotoven za původní plechový symbol, při rekonstrukci památníku v období od 11. 06. 2007 do 25. 06. 2007.

V noci na 26. června 2007 se opět projevila „demokratičnost“ a „úcta“ některých současná modrých „rádobyvládců“, nerespektující ani mezinárodní úmluvy. Místostarosta městské části Brno-Královo Pole se rozhodl, že již déle nemůže dívat na srp a kladivo na zrekonstruovaném památníku a proto flexkou „zločinný“ symbol vybrousil. Je to vyvrcholením politického hyenismu, neúcty a pohrdáním památky zde pochovaných vojáků Rudé armády. Je to urážkou těchto mrtvých hrdinů, kteří padli v posledních dnech za naši svobodu v boji proti fašismu. Svoji noční akci, kde i on sám přiložil ruku k dílu, zdůvodňoval tím, že jde o odstranění symbolů které „propagují hnutí směřující k potlačení práv a svobod člověka“. Tento politický elév, zastupitel za ODS a navíc 1. místostarosta, by měl znát zákon č.122/2004 o hrobech a pietních místech, který podepsal prezident ČR a naplňovat jej.

Za úvodním vyhlášením svého článku, že „O mrtvých jen dobré“, René Pelán vybírá z paměti svých předků - o pohřbených uvádí: „horda pistolníků s dechem zabarveným vodkou a předloktím plných hodinek“. Také chválí: „Rudá armáda byla plná primitivních trestanců, kteří první toaletu uviděli až v Brně“. Je neuvěřitelné, jak se může někdo takto vyjadřovat o lidech, kteří položili život i za jeho svobodu.

Z vlastní zkušenosti se „zločinným“ komunistickým režimem, René Pelán uvádí dvojku z mravů, kterou snad dostal za to, že stříkal benzin na lampion nebo spolužáka během oslav Velkého října. Jak prosté bývají osobní pohnutky, dvojka z mravů přispěla k odstranění sovětského symbolu a vyvolání mezistátního napětí mezi Českou republikou a Ruskem..

René Pelán veřejnosti nabízí k diskusi následující závěr: „Můj návrh je odstranit šílené monstrum a umístit bludný kámen s textem : Na památku všem obětem 2. světové války“. Není vůbec jasné, proč by se měly na válečném hrobě sovětských vojáků v Brně připomínat všechny oběti války, například esesáci. Válka vyšla z Německa s cílem vyhlazení národů a je podstatný rozdíl mezi oběťmi a jejich katy, jak se konstatovalo v Norimberském procesu. Nyní místostarosta jen kličkuje před zodpovědností, jak nasvědčuje pozdější vyjádření, že údajně „šílené monstrum“ je řádně opravený a důstojný pomník, když zůstal až na symboly v původním stavu.

Ohledně snah některých komunálních politiků a pseudohistoriků zkreslit dějiny a očernit Rudou armádu a padlé v boji s fašismem, chtěli bychom zdůraznit, že kroky, směřující k odstranění a zneuctění památníků padlých sovětských vojáků, jsou vnímané ruskou stranou jako nepřátelské. Vítězství v 2. světové válce bylo dosažené za cenu obrovských obětí, které jsou dnes těžko představitelné. Právě proto jsou pro nás absolutně nepřijatelné pokusy v řadě zemí (věříme, že se to netýká České republiky) přepisovat historii války a zkreslovat význam Vítězství.
A srp s kladivem začal plnit titulní strany a pomník začal být nazýván kontroverzním. Neskutečné! Městská organizace KSČM do boje proti tomu přispěla svou troškou do mlýna tím, že čin primitivního antikomunisty odsoudila verbálně ve svém stanovisku. Díky jí za to. Komunistický svaz mládeže však, aby dostál své pověsti „rudých ďáblů“, rozhodl se, že celé věci dodá formu kampaně, vědom si toho, že odstraňovány jsou památníky lidových vítězství v celé východní Evropě v rámci kampaně evropského imperialismu proti komunistickým a pokrokovým myšlenkám. Zahájil proto, za veliké mediální pozornosti, 2. srpna tohoto roku petiční kampaň právě u tohoto památníku. Spontánně nás na tuto akci přišli podpořit občané Králova Pole, nejen komunisté, ale i pamětníci, kteří tyto „primitivní trestance“, jak je nazývá sprosťák Pelán, vítali se slzami v očích, když přišli a zbavili je vlády podobných Pelánů... A srp a kladivo začal znovu plnit novinové titulky:

„Mladí komunisté proti místostarostovi“ (již německý deník PRÁVO) –
Petiční akci proti činu místostarosty brněnské městské části Královo Pole Reného Pelána (ODS), který v červnu nechal u pomníku nad hrobem 326 rudoarmějců padlých při osvobozování města vybrousit srp a kladivo, zahájili ve čtvrtek u pomníku brněnští členové Komunistického svazu mládeže (KSM).Člen ústřední rady KSM David Pazdera označil Pelánovo jednání za trestný čin poškozování cizí věci a upozornil, že v jiných zemích, např. ve francouzském Brestu, na památnících osvobození nechybí ani srp a kladivo jako symbol Rudé armády.

Místopředsedkyně KSM Veronika Sýkorová připomněla, že na čestném pohřebišti Rudé armády na brněnském Ústředním hřbitově srp a kladivo nechybí a nevadilo to vedení Brna ani za primátorů z řad ODS. Jednání Pelána, který je současně členem zastupitelstva města Brna, označila za pokrytecké. „Když je mezinárodní ostuda, říká, že není proti památníku, ale proti symbolům. Ve skutečnosti se v minulosti jasně stavěl i proti památníku padlých vojáků Rudé armády,“ řekla Sýkorová. Petici jen na místě podepsalo přes padesát lidí.

„Mladí komunisté: Chceme srp a kladivo zpátky“ (deník Rovnost) –
Královopolský místostarosta René Pelán je vandal. S takovým vzkazem přišli včera odpoledne brněnští mladí komunisté k památníku Rudoarmějců v Božetěchově ulici. Sbírali tam podpisy pod petici protestující proti odstranění srpu a kladiva z památníku, které na konci června bez povolení úřadu inicioval právě Pelán, který na místě policisty marně vyzýval k ukončení neohlášené demonstrace.

A protože v Haló novinách byla pouze fotografie a není tudíž co citovat, citujeme tedy ještě po Rovnosti z deníku Junge Front Heute, jejími vydavateli nazývaná Mladá fronta Dnes.

„Do Králova Pole se včera vrátil srp s kladivem“ (Mladá fronta Dnes) -
Symbol srpu a kladiva se včera vrátil do parku v Božetěchově ulici v brněnském Králově Poli. Ne však na desku památníku padlým rudoarmějcům, odkud jej před měsícem nechal odstranit místostarosta městské části René Pelán (ODS). Znak Sovětského svazu zářil z vlajky v rukách členů Komunistického svazu mládeže.

Proč musí imperialismus odstraňovat památníky lidových vítězství?
Proč musí schvalovat antikomunistická memoranda?
Proč zakazují srp a kladivo?
Proč se snaží zakázat Komunistický svaz mládeže?
Proč soudí vedení Maďarské dělnické komunistické strany?
Proč zatýkají členy Turecké komunistické strany?
Proč, když od roku 1990 tvrdí, že je jen otázkou času než komunisté vymřou?
Protože vědí, že s komunisty neskoncovali. S těmi komunisty, kteří se nenechali koupit, kteří nesedí ve válečnické vládě tak, jako v Itálii nebo se neodřezali od odborů, od pracujících tak, jako ve Francii, protože ti komunisté, kteří bojují proti imperialismu, stojí v první linii lidového odporu a nabízejí jedinou alternativu ke kapitalistickému systému vykořisťování, útlaku a válek – nabízejí budoucnost a budoucnost je socialismus!

David Pazdera, Veronika Sýkorová, Jakub Holas


PS:
Srp a kladivo zpět na památník
24.10.2007

Brněnští radní rozhodli, že symboly srpu a kladiva vrátí zpět na památník rudoarmějců v brněnské časti Královo pole.
Komunistické symboly ubrousil místostarosta městské části René Pelán letos v červnu. Rozhodnutím je Pelán zklamaný a bude dále bojovat. Radní chtějí symboly navrátit, protože tam podle nich historicky patří, a nehodlají tak přepisovat dějiny. „Nesouhlasíme se současným stavem památníku a budeme se snažit jej vrátit do původní podoby,“ uvedl brněnský primátor Roman Onderka.
Policisté Pelána již dříve za jeho čin obvinili a zahájili trestní stíhání pro trestné činy zneužití pravomoci veřejného činitele, poškozování cizí věci a výtržnictví. Pokud se obvinění potvrdí, hrozí místostarostovi až tři roky vězení.

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .