header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Italové demonstrovali za jistotu práce

Statisíce stoupenců italské levice v sobotu pochodovaly pod rudými prapory a portréty Che Guevary centrem Říma, aby protestovaly proti pracovním smlouvám nezaručujícím stálou práci. Na 200 000 demonstrantů současně požadovalo od vlády Romana Prodiho, aby otočila svou hospodářskou a sociální politiku více doleva, aby nebyla tak vykořisťovatelská a protilidová. Manifestaci svolalo levé křídlo Prodiho vládní koalice, Strana za komunistickou přeměnu (PRC) a Strana italských komunistů (PDCI), jakož i levicové odbory. Cílem bylo přimět vládu, aby zasáhla proti pracovním smlouvám nezajišťujícím stálé zaměstnání a proti práci načerno a zároveň aby zvýšila sociální minimum a důchody.

Chceme, aby vláda plnila program, kvůli němuž byla zvolena, a ne program svazu zaměstnavatelů, řekl agentuře AFP jeden z demonstrantů, penzista Vittorio Mignucci. Marně čekám (od odchodu předchozí pravicové vlády Silvia Berlusconiho), že se věci změní, postěžovala si devětadvacetiletá zdravotní sestra Alessandra, obávající se o své místo s výdělkem okolo tisícovky eur měsíčně. Na demonstraci se sice nepodílely nejmocnější odborové ústředny, které se nedávno s Prodiho kabinetem dohodly na zvýšení věku pro odchod do důchodu, nicméně některé jejich odborové svazy se navzdory nesouhlasu ústředí k manifestaci připojily.

Nepřišel ani žádný ministr, na rozdíl od mnoha náměstků, a také poslanců a senátorů z komunistického křídla. Všichni ujišťovali, že si nepřejí pád Romana Prodiho, pod jehož vedením dokázala levice Berlusconiho pravici porazit, ale řekli, že chtějí premiérovi dodat sílu, aby zasáhl , jak uvedl předseda komunistické parlamentní frakce Gennaro Migliore. Není to namířeno proti vládě, jíž jsme součástí - to by bylo sebepoškozování, řekl další z komunistických předáků Oliviero Diliberto, ale žádáme vládu, aby konala lépe .

Smlouvy na dobu určitou, nezaručující stálé zaměstnání, se týkají asi čtyř milionů italských pracujících, převážně mladých Italů. Zejména levicové odbory proti tomuto typu pracovních kontraktů pravidelně brojí a pořádají demonstrace.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .