header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Tania La Guerillera

Před 40 lety zdolala Tamara Bunke, přezdívaná "Tania la Guerillera", s osmi dalšími partyzány Rio Grande nedaleko osady Vado de Puerto Mauricio ležící v Bolívii. Tvoří zadní voj guerilly Ernesta Che Guevary. Jsou vyčerpaní z mnohadenního usilovného pochodu, pronásledováni vrtulníky dobře ozbrojené bolivijské armády. Nemají absolutně nic k jídlu. Většina z nich je bosá nebo nosí jen „boty, které drží pohromadě pouze díky provázkům a záplatám" jak později informovaly kubánský deník Granma. Při zdolávání řeky se dostávají do léčky.

Zrazeni jedním sedlákem, umírají všichni společně v krupobití střel. Taniina mrtvola je unášena proudem řeky a může být vyproštěna teprve o několik dní později. Revolucionář Guevara je šest týdnů nato uvězněn a v bolivijské La Higuera a 9.října 1967 na rozkaz CIA popraven.
Tamara Haydée Bunke Bíder se narodila 19. listopadu 1937 jako dcera německých komunistických emigrantů v Argentině. Od roku 1952 do 1960 žila v Německé demokratické republice (NDR), kde byla aktivní členkou Svobodné německé mládeže (FDJ). Poté, co se jako tlumočnice seznámí s Ernestem Guevarou, odchází na Kubu. Dobrovolně se nechává vycvičit pro revoluční partizánskou činnost. V Bolívii je později pověřena založením tajné sítě na podporu Che Guevarou vytvořené guerilly Národně osvobozenecké armády (ELN). Když je po dvou letech odhalena, zůstanou jí dvě možnosti: zanechání činnosti a návrat, nebo účast na ozbrojeném povstání. Tania si nakonec zvolí druhou cestu.
Avšak víra Che Guevary v silnou guerillu na území Bolívie se nenaplní. Rolníci z hor s internacionálními bojovníky sice sympatizují, zůstávají ale nečinní. Když se ukáže ztroskotání revolučního experimentu v pravém světle, dojde k dezercím a zradě. Na konci stojí zničení guerilly.
V NDR se padlá partyzánka stala rychle legendou. Byly po ní pojmenovány školy, dětské školky, dělnické kolektivy a základní organizace FDJ. I když byly po r. 1989 školy přejmenovány, dětské školky zavřeny a kolektivy rozpuštěny, nebylo jméno Tamary Bunke z vědomí lidí do dneška vymazáno. I na Kubě je Taniino jméno vysoce vážené. Rovněž tak i v Bolívii - ačkoliv tam Che se svým bojem ztroskotal. Boj guerilly tam konečně nalezl své pozdní pokračování v protestním hnutí, díky němuž se koncem 2005 dostal k vládě socialista Evo Morales.
Po roce 1989 vedla Tamařina matka Nadja Bunke dlouhý boj o znovunavrácení dobrého jména její zavražděné dceři. Odolávala a vystupovala vůči všem pomluvám, které její dceru představovaly jako agentku mnoha tajných služeb. Podporována byla Ulissem Estradou - Tamařiným učitelem a snoubencem během jejího působení na Kubě. Ve své v tomto roce vydané knize se vypořádává nesčetnými "pohádkami" o své dceři.
Dne 19. září 1998 byly v Bolívii vypátrány kubánskou skupinou vědců ostatky Tamary Bunke. Na přání matky dnes Tania odpočívá v Santa Claře na Kubě, socialistickém Karibském ostrově: v její třetí vlasti po Argentině a NDR.

Gerdy Kruss, Junge Welt

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .