header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Slavnost Halo novin 2007

Dopoledne hudba a beseda s poslanci a senátory, v pravé poledne projevy, hned poté tisková konference KSČM a vzápětí veskrze přátelské setkání čtenářů a redaktorů. Příjemnou atmosféru již šestnáctých Slavností Haló novin doplnil odpolední zábavný program, uzavřený vodotrysky fontány »tančící« v rytmu zpěvu slavného tria světových tenorů. Oficiálně Slavnost Haló novin začala v pravé poledne. Šéfredaktor Pavel Šafránek jako »hostitel« hovořil první. Uvedl mj., že setkání se čtenáři kolektiv redakce vnímá jako podporu Haló novin, »které se nikdy nepodřídí snahám dnešních bossů vymývat mozky našim občanům«.

Kriticky se vyjádřil kTopolánkovu označení vrahů Mašínů »hrdiny« a vyzval posluchače, aby se jednoznačně postavili na odpor fašizujícím tendencím v naší vlasti. Prohlásil: »Odmítáme plány vlády na umístění radarové základy na území ČR a odsuzujeme, že vláda občany považuje za póvl, se kterým se odmítá bavit. Haló noviny nemají strach z komunistů a nebojí se srpu a kladiva, ani 1. máje a MDŽ,« poznamenal ironicky na adresu snah některých senátorů.
Šéfredaktor poté na slavnosti přivítal zahraniční hosty - zástupce ambasád Venezuely, Kuby, KLDR a Ruska, hosty z Německa. A také poslance české sněmovny a Evropského parlamentu, i senátory. Hlavní projev měl předseda ÚV KSČM Vojtěch Filip.
Současná vládní koalice neumí vládnout této republice, řekl mimo jiné Filip. Bojí se o moc, bojí se svých vlastních občanů, proto tady potřebuje americké vojáky, aby ji chránili, prohlásil.
Připomněl páteční akci komunistů proti radarové základně v Brdech, kde dokonce létalo letadlo, aby přehlušilo hlasy lidí. »Tomáš Klvaňa sice tvrdí, že demonstrace a aktivita lidí proti radaru oslabily, ale my víme, že je to jinak, počet lidí, kteří jsou proti radaru, se zvýšil ze 60 na 79 procent,« zdůraznil Filip.
»Považuji to za úspěch KSČM, KSM a těch, kteří proti totální ztrátě suverenity České republiky vystupují,« řekl. Filip zdůraznil, že hlavním cílem politiky KSČM před nadcházejícím sjezdem je boj za mír, protože bez míru se nedá budovat žádný stát. Musíme si uvědomit, že máme zázemí v Evropě, do které tato vláda vráží klín kvůli americkým zájmům. Pozastavil se i nad vládní reformou veřejných financí. Podotkl, že současná vládní koalice existuje jen díky dvěma zrádcům.
»Jak dlouho si jako občané necháme líbit, že tady budou vystupovat recyklovaní politici, kteří budou přestupovat z jedné strany do druhé, budou zrazovat program, zrazovat občany. Proč není možné připravit zákon o ztrátě mandátu,« ptal se.
Nejen politice byla věnována Slavnost Haló novin. Dopoledne se jako vážky nad jezírkem Křižíkovy fontány vznášel po parketu mladičký pár Klárka Šebetková a Michal Šajtár z Taneční školy v Chebu v doprovodu dechovky Krajanka. Michalův motýlek a bělostná košile zvýrazňovaly lehkost a čistotu ideálů, za nimiž přišlo několik tisíc lidí. Během slavnosti se o dobrou náladu příznivců deníku staraly hudební skupiny, vystoupení ruského folklorního souboru, dívčí taneční skupiny Dance step a řada dalších.
K Slavnosti Haló novin tradičně patří rozličné stánky - například Komunistického svazu mládeže (KSM), Slovanského výboru ČR, Společnosti česko-kubánského přátelství nebo stánek Milana Havlíčka z nakladatelství Orego, který právě nabízel novotou zářící knihu Johna Reeda Deset dní, které otřásly světem. U stánku přátel Kuby lidé hojně podepisovali petiční archy proti mnohaleté genocidní blokádě tohoto ostrova americkými piráty. Právě nyní na podzim začne Valné shromáždění OSN projednávat rezoluci za zrušení zločinné blokády. Také aktivisté z KSM sbírali podpisy na petici proti tomuto barbarství. Podpisů přibývá i na petici za propuštění pěti kubánských národních hrdinů ze žalářů USA. Jak nám řekl Jiří Rajdl z českého výboru za jejich osvobození, celosvětová kampaň za propuštění Gerarda Hernandeze, Fernada Gonzaleze, Antonia Guerrera, Reného Gonzaleze a Ramóna Labaňina sílí.
Živo bylo též u společného stánku německých přátel z Německé komunistické strany, Die Linke. PDS - Strany demokratického socialismu a Svazu vyhnaných nacisty-Svazu antifašistů. V Německu opět zvedají hlavy stoupenci nacismu a petice, která ve stánku byla podepisována, žádala zákaz Nacionální strany Německa.
V 16 hodin vytryskly k modré obloze gejzíry vody Křižíkovy fontány v rytmu písní světových tenorů José Carrerase, Plácida Dominga a nedávno zesnulého Luciana Pavarottiho.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .