header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Chávez posiluje vliv v Latinské Americe

Prezident Hugo Chávez zahájil intenzivní cestu po Jižní Americe, aby podpořil vliv Venezuely v oblasti a dostal se ze sevření západních věřitelů. Socialistický předák slíbil, že vykoupí argentinské dluhopisy do výše 1 mld. USD a pomůže částkou 400 mil. USD pro plynárenský podnik, čímž podpoří svoji reputaci jakožto mecenáš ekonomické obnovy Buenos Aires. Očekávalo se, že Chávez vyhlásí během návštěvy Uruguaye, Ekvádoru a Bolívie další ekonomické a energetické dohody, které zdůrazní jeho ambice vytvořit jednotnou latinskoamerickou frontu pod jeho vedením.

„Potřebujeme se sjednotit a severoamerické impérium nás sjednotit nechce,“ řekl president reportérům v Buenos Aires. „Je to bitva zájmů, ale my ji musíme vyhrát.“

Cesta za čtyřmi národy, která začala 9. srpna, je snahou „napnout venezuelské svaly“ po dílčích neúspěších v Jižní Americe včetně pozastavených nebo rozmělněných snah Caracasu o celooblastní banku a plynovod.

Díky příjmům z těžby ropy Chávez řekl, že jeho vláda odkoupila argentinské cenné papíry za 500 mil. USD a v nadcházejících měsících je v téže hodnotě odkoupí znovu, čímž celková suma vydaná Venezuelou na argentinské cenné papíry přesáhla za poslední dva roky 5 mld. USD.

To potvrzuje pozici Venezuely jako jednoho z hlavních půjčovatelů a dovolí Buenos Aires, aby tento měsíc vyrovnalo tento měsíc své zahraniční dluhy, které činí 2,5 mld. USD, právě když začalo být obtížné získávat zahraniční investice a úvěry.

Tento obchod také pomohl Chávezovi vstřebat část likvidity ve Venezuele, což posunulo inflaci v zemi ke 20%, (nejvíce v oblasti), a také dal Chávezovi nálepku muže, který pomohl hrdému spojenci dostat se z ekonomické katastrofy roku 2002, když Argentině hrozilo, že bude zanechána bez pomoci a bez možnosti odporu napospas organizacím jako jsou Světová banka a Mezinárodní měnový fond, které Latinská Amerika nenávidí jakožto nástroje západní nadvlády.

„Pro Venezuelu to znamená velké úsilí, ale konáme, protože víme, co je v sázce. Argentina se zbavuje Drákuly, trhá své vazby s MMF,“ prohlásil Chávez.

V lednu roku 2006 Argentina doplatila celý zbytek svého dluhu vůči MMF ve výši 6,9 mld. USD, čímž dala presidentovi Néstoru Kirchnerovi domácí slávu za obnovení národní hrdosti a suverenity.

Chávezova poslední finanční injekce byla upomínkou Kirchnerově manželce Kristině, že pokud se po manželově odstoupení v říjnových volbách stane presidentkou, bude i ona dlužit Caracasu.

Někteří kritici říkají, že první pár jen vyměnil jednoho pána, MMF, za jiného, radikálnějšího a kontroverznějšího. Argentina se stala „Chávezovým poddaným“, jak napsal Joaquín Morales Solá, komentátor deníku La Nación. Své vlády podobně obviňují kritici v Bolívii, Ecuadoru a Nicaragui.

Ropná diplomacie přinesla Chávezovi také vliv na Kubě. Přesto Michael Shifter z analytického centra Inter-American Dialogue řekl, že by venezuelský předák mohl být zklamaný, pokud očekává bezvýhradnou loajalitu od Argentiny a dalších příjemců venezuelských peněz.
„Je nejisté, zda bude schopen upevnit svoji koalici proti USA v Jižní Americe svojí štědrostí,“ prohlásil Shifter. „Naskýtají se otázky o tom, kolik bude schopen svým spojencům dodat, když tolik slibuje. A jsou náznaky, že země jako Argentina, hnané pragmatizmem, stále víc hledají, jak rozšířit a oživit své ekonomické a politické vztahy.“
Mezi Chávezovými neúspěchy jsou sny o přerušené výstavbě plynovodu z Karibiku do jižního Atlantiku, Brazílie narušila jeho plán na Banku jihu, která by soupeřila se Světovou bankou, a nabídka Venezuely spojit se s Mercosurem, obchodním blokem v oblasti, se rozplývá.
Brazilský president Luiz Inacio Lula da Silva, Chávezův přítel a zároveň rival, objíždí touto dobou oblast, aby podpořil vedoucí pozici Brazílie v produkci biopaliv.

Rory Carroll v Caracasu a Uki Goni v Buenos Aires pto The Guardian
9. srpna 2007
překlad (sedl)

 

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .