header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Ne základnám, znělo Brnem

Pochod Brnem za vyhlášení referenda a proti výstavbě americké vojenské základny v ČR uspořádala v úterý brněnská pobočka iniciativy Ne základnám. Akci provázely občas vášnivé výměny názorů mezi občany a jejich srovnávání minulosti naší země se současností. Antikomunisté s policií se snažili taky zabránit, aby členové Komunistického svazu mládeže měli při projevech a pochodu své vlajky a transparenty. Mluvčí iniciativy Ne základnám Mario Matěj řekl: Jako občané ČR máme právo na referendum, což je nástroj demokratického státu.

U nás stále chybí část plnohodnotných demokratických zákonů. Zdůrazňujeme, že přítomnost cizích vojáků v ČR proti vůli národa je v podstatě okupace bez ohledu na to, jestli s tím naše vláda souhlasí. Zastupitelé, poslanci, senátoři mají respektovat vůli národa - s umístěním radaru souhlasí dle výzkumu jen šest procent obyvatel -, což vyplývá z Ústavy ČR, avšak tu zřejmě ani nezají.

Podle Matěje radar nepřinese Čechům nic pozitivního, informace na jeho obhajobu jsou jen propaganadou. Připomněl také slova prezidenta Bushe: Pokud si myslíte, že radar bude chránit vás, tak se pletete. To je národní obranný systém USA. Jak dále řekl Matěj, boj o radar ukazuje, jak velký vliv má cizí stát na české vnitropolitické záležitosti, nakolik může rozhodnout proti vůli jeho národa, když si může u nás instalovat své vojenské zařízení. Lidi velmi trápí, že vláda nechce, aby o tom rozhodli sami.

Brněnská skupina hnutí Ne základnám nasbírala na petiční archy za referendum 15 tisíc podpisů, v celé ČR je to na 70 tisíc podpisů.

Předseda brněnského Komunistického svazu mládeže Pro Brno David Pazdera vyjádřil velkou podporu mladých komunistů této iniciativě, které je KSM členem. Mrzí je však, že někteří členové chtějí hnutí rozštěpit na dvě - na nekomunistické a komunistické, vyloučením KSM. To přesto, že mladá levice patří k nejaktivnějším uskupením hnutí. Mladí komunisté nasbírali na svých petičních arších Ne základnám už přes 130 tisíc podpisů občanů ČR.

podle Hano

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .