header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Jak Baťa spolupracoval s fašisty

V posledních  2 desetiletích jsme svědky velkého očišťování představitelů prvorepublikové bužoazie, kteří se prý stali obětí "komunismu".  Novodobí mocipáni se tak k nim či jejich historické roli otevřeně či skrytě přidávají. Tito představitelé průmyslových a kapitálových kruhů totiž v řadě případů podobně jako jejich němečtí, angličtí, francouzští, američtí či jiní "kolegové" spolupracovali s Hitlerem a bohatli na smrti a zkáze. Ano, není to jen  IG Farben, ale i  J. A. Baťa. Už v roce 1940 při jednáních s Hermannem Göringem podepsal Jan Antonín Baťa dohodu o válečné spolupráci a pomoci Německu.

V Baťových závodech byla zahájena válečná výroba pro Německo. Vyráběly se plynové masky pro wehrmacht a speciální jednotky SS. Byly to dále pneumatiky pro německá válečná vozidla.

Za to vše byl J. A. Baťa velmi chválen a oceňován. Hitler a další nešetřili chválou ani prostředky. Hlavně finančními. Karl Hermann Frank ve své výslechové výpovědi - protokolu v Praze 1946 dokázal spolupráci J. A. Baťi s fašistickým Německem. Pro válečné potřeby Německa se v Baťových závodech vyráběly i velmi přesné zaměřovače do stíhacích letadel Německa a také do německých ponorek. Z iniciativy vedení Baťových závodů se vyráběly speciální části pro německé raketové střely V-1 a V-2 (jednalo se o komponenty pro gyroskopy).
Na válečnou výrobu v baťových závodech dohlíželo gestapo, speciální agenti SS a SD. A také Baťou vybraní kolaboranti a udavači. Byly udržovány těsné kontakty s komisařem gestapa Vilímem Walchem z oddělení II BM - 1 z Brna a s gestapákem Leo Walebergem z brněnské úřadovny gestapa II Bm (So)...

Dnes se Baťovi staví pomníky... A o jeho spolupráci se mlčí... Není to náhodou podpora nepravdy nad pravdou, snaha o revizi Postupimi a ignoraci naší vlastní historie?

kbe

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .