header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Petici proti americké základně podepsalo už sto dvacet tisíc lidí

Přinášíme Vám rozhovor s  Milanem Krajčou, předsedou Komunistického svazu mládeže, který byl vzeřejněn v pondělní příloze Halo novin Naše Pravda. Jaký je současný stav v kauze zákaz? Komunistický svaz mládeže (KSM) byl oficiálně rozpuštěn Ministerstvem vnitra ČR v říjnu minulého roku. Stalo se tak po takřka roční snaze ministerstva vnitra organizaci mladých komunistů a komunistek rozpustit. Konečnou záminkou k neoprávněnému rozpuštění nakonec bylo to, že KSM jako komunistická organizace ve svém programu reflektuje fakt, že v rámci revolučního přechodu od kapitalismu k socialismu je nutné uskutečnit také změnu vlastnictví výrobních prostředku směrem k jejich společenskému vlastnictví.

Čin ministerstva vnitra vyvolal ohromnou nesouhlasnou reakci. Vyvolal zásadní nesouhlas velké části české společnosti. Petici na podporu KSM podepsaly tisíce občanů České republiky. Proti postupu ministerstva vnitra protestovaly například i organizace bývalých protifašistických bojovníků a partyzánů. Z iniciativy studentských aktivistů vznikla petice občanských sdružení nesouhlasících s kroky ministerstva vnitra proti KSM. Podporu KSM vyjádřilo několik českých politických stran. Z podnětu poslanců Komunistické strany Čech a Moravy (KSČM) byl postup ministerstva vnitra proti KSM projednáván v Poslanecké sněmovně Parlamentu České republiky. Velký ohlas zaznamenala iniciativa ministerstva vnitra v zahraničí. Svůj nesouhlas vyjádřily stovky mládežnických, studentských a odborových organizací. Tisíce lidí adresovaly své rozhořčení ministerstvu vnitra i zastupitelským úřadům České republiky v zahraničí, mimo jiné řada poslanců národních parlamentů, Evropského parlamentu, univerzitních profesorů, bývalých bojovníků proti fašismu. Před zastupitelskými úřady České republiky v řadě zemí se uskutečnily protestní demonstrace.

Rozpuštění ministerstvem vnitra chápeme jako politicky orientovaný akt, který je jednoznačně antikomunistický a nedemokratický. Je zároveň velkou zkouškou naší snahy zabránit fašizaci České republiky. Pokračujeme proto v boji za legální statut naší organizace. Proto jsme se v této souvislosti obrátili také na české soudy.

Jak spolupracujete s hnutím proti raketám? Vyskytly se mezi vámi a druhými organizacemi nějaké problémy?

Navzdory oficiálního rozpuštění KSM ministerstvem vnitra znamenalo uplynulé období neobyčejný nárůst aktivit komunistické mládeže i její celkové rozšíření. Paradoxně k tomu přispěla protilidová politika minulé a současné vlády, a především jejich snaha o umístění vojenské základny USA na území České republiky. Pro KSM je organizování hnutí proti možnému vybudování základny USA na našem území neobyčejně důležité. Od samého otevření této otázky se proto KSM v této věci aktivně angažuje. KSM byl první organizací, která iniciovala veřejnou kampaň proti možnému umístění vojenské základny USA. KSM za necelý rok své aktivity proti základně USA zorganizoval mnoho set veřejných akcí - petičních stánků, debat, demonstrací atd. Jsme si vědomi toho, že k odvrácení výstavby je potřeba sjednotit všechny, kteří se základnou nesouhlasí. I to byl důvod, proč jsme byli u zrodu iniciativy Ne základnám. Dnes se však stavíme kriticky k snahám jedinců, kteří se dostali do čela iniciativy Ne základnám, jež se snaží různými způsoby vytěsnit z protizákladnového hnutí členy a členky KSČM a KSM.

Dlouhodobě jsme kritičtí také k jejich pokusům ztotožňovat současnou situaci s událostmi roku 1968, nebo posilovat iluze v sociální demokracii, pacifismus či řešení problému základny USA skrze Evropskou unii nebo dokonce Severoatlantický pakt NATO. Přesto se domníváme, že je nutno přesvědčit i tyto jedince, že antikomunismus není nic, co by mohlo přispět porážce vojenské základny USA. Věříme, že i oni pochopí, že proti nám stojí neskutečně mocný nepřítel, kterému se musíme, navzdory rozdílným názorům na řadu otázek, postavit jednotně. Jen tak jej totiž můžeme a musíme porazit.

Jak jste sami uspěli s vaší podpisovou akcí? Kolik k dnešnímu dni máte podpisů?

Jednou z aktivit boje proti základnám je organizování petiční akce. Jedná se o úspěšný způsob, jak oslovovat občany s naší pozicí proti základně a zároveň je alespoň částečně zapojit do našeho boje. Petici KSM proti umístění základny USA již podepsalo přes 120 tisíc občanů a občanek České republiky. Domnívám se, že je nutné poděkovat všem členům a členkám KSČM a KSM, kteří se zapojili do sbírání podpisů pod tuto petici. Neobyčejně tak přispívají nejen k boji proti plánované výstavbě základny USA u nás, ale i k posílení pozic komunistického hnutí v naší zemi. Ve sbírání podpisů je rozhodně třeba i nadále pokračovat.

Jaké další aktivity v této věci podnikáte?

Prázdniny jsou časem, který řada mladých komunistů a komunistek z celé republiky využívá v rámci svých možností k pokračování zápasu proti základně USA. Podobně jako minulý rok organizujeme protizákladnovou štafetu , zápas proti základně je tématem i našich letních setkání stejně jako veřejných shromáždění KSČM. Vítáme a podporujeme samozřejmě také odmítání základny USA v sérii lokálních referend a anket, stejně jako snahy středočeské KSČM o zorganizování blokády vojenského prostoru Brdy. Jsme přesvědčení, že výstavbu vojenské základny USA je možné odvrátit. Především na komunistech je pak úkol dělat vše, co je v jejich silách, aby v naší zemi žádná taková základna nevznikla. KSM má dnes několik stěžejních aktivit - kampaň proti antikomunismu a protidemokratické politice fašizace, úsilí zastavit sociální škrty např. v oblastí školství, budování hnutí solidarity se socialistickou Kubou a jejími pěti hrdiny, vězněnými v USA za boj proti terorismu. Boj proti vojenské základně USA je však dnes pro mladé komunisty a komunistky jednoznačnou prioritou.

Naše Pravda, 16. 7. 2007

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .