header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Primitivní ideolog z Králova Pole

V minulém týdnu nechal odstranit místostarosta brněnské městské části Královo Pole Pelán (ODS) symboly srpu a kladiva z pomníku připomínajícího padlé rudoarmějce při osvobozování Brna. Na nejrůznější kousky hochů ze strany modrých šancí jsme si již zvykly, přesto tento jaksi vybočuje z řady. Pelán odůvodnil svůj čin tím, že nechce ničit památku padlých, ale pouze symboly „totality“.

Za škodu, kterou způsobil je stíhán policií, jeho čin veřejnost většinově odsoudila, velvyslanec Ruska v ČR podal oficiální protest a dle platné smlouvy mezi ČR a Ruskem by měl být pomník uveden opět do původního stavu. Pelánovi je čtyřicet, druhou světovou válku nezažil, částečně možná jeho rodiče nejspíše ještě jako děti. Na hodinách dějepisu asi často chyběl a tak spíše ani nepostřehl informaci o tom, kdo nás osvobodil. Nebo spíše nechce vědět. Přepisování historie je dnes moderní disciplínou, a tak se najdou nezřídka dnes historikové, kteří nám budou tvrdit, že nás vlastně snad ani neosvobodila Rudá armáda, ale jen západní spojenci. Titíž, kteří nás bez rozpaků hodili v roce 1938 přes palubu a tím i Hitlerovi do jeho chřtánu. Přepisování historie však můžeme vidět každý rok v květnu, kdy se téměř výhradně připomínají boje na západní frontě. Ta východní jen velmi skromně. Přitom fakta jsou jasná – Rusové nesli hlavní tíhu bojů 2. světové války, přinesli nejvíce obětí, lidských i materiálních. Hlavně oni pak osvobodili od fašismu převážnou část východní Evropy. Tato fakta jsou nezpochybnitelná a ten kdo je popírá je nejen lhář, ale ještě více možná hlupák.

Při osvobozování Brna padly stovky rudoarmějců, i proto aby mohly žít lidé v míru. I lidé jako Pelán. Byli to často mladí vojáci, kteří prošli mnoha boji a věřili, že se vrátí zpátky domů ke svým blízkým. Na samém sklonku války padli za naši svobodu. Patří jim úcta a tichá vzpomínka. Nejméně v podobě důstojného pomníku s upraveným okolím. Alespoň tohle je naší povinností. A pak také předávání těchto historických faktů dalším generacím. I to je naše povinnost. Vždyť národ, který nemá historii či ji nechce znát nemá většinou ani valnou budoucnost. Lze snad pochopit, že někdo má odpor k symbolu srpu a kladiva. Ovšem ničit kvůli němu pietní místo padlých může jen primitiv či člověk zbavený zdravého rozumu. Pokud by to udělal puberťák lze to ještě chápat, ale u čtyřicetiletého muže skutečně zůstává rozum stát. Místostarosta Pelán se tak postavil na roveň slabomyslným vandalům ničícím veřejný majetek. Je prý na svůj čin hrdý. Arogance členů ODS je veřejně známa, tito lidé se nezastaví před ničím, co se jim nehodí do jejich ideologického krámu. Těmto lidem se nesmí ustupovat, jejich řádění by se ještě stupňovalo.

Tento primitivní ideolog tedy řadí zřejmě nevědomky mezi totalitní státy i sousední Rakousku, to má totiž ve svém státním znaku právě symboly srpu a kladiva. Mohl by tedy napříště poradit jeho představitelům, aby je co nejrychleji odstranili sami a dobrovolně, že v opačném případě se toho úkolu shostí sám. Vždyť je považuje za znaky totality. A Rakousku je našim přímým sousedem. Co kdyby se časem přenesly i do našich státních symbolů? A když už jsme se ocitli u sousedů v Rakousku, možná by náš vandal mohl navštívit nějaký podobný pomník rudoarmějců právě zde. Hodně by se asi divil, jak jsou tu pomníky upravené, pravidelně udržované i hojně navštěvované. A většina z nich má i symboly srpu a kladiva. Často i rudé pěticípé hvězdy. Jak vidno čeká pana místostarostu v budoucnu práce ještě dost a dost. Jen není jisté, jak ji naši sousedé ocení. Ti si na rozdíl od nás totiž na přepisování historie nepotrpí a svých osvoboditelů si také patřičně váží. Pro všechny případy by si ale měl při nejbližší cestě do Rakouska přibalit brusku, vrtačku i kladivo. Kdyby jej náhodou zase napadlo odstraňovat totalitní symboly, tyto nástroje se mu budou hodit. Lidská hloupost, ideologická zaslepenost i falešné hrdinství jsou u nás stále rozšířeny více než je zdrávo.

Miroslav Pořízek

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .