header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zastavte rozmisťování nových amerických základen v Polsku, České republice, Rumunsku a Bulharsku!

My, níže podepsané evropské komunistické a dělnické strany, vyjadřujeme svůj ostrý protest k rozmisťování »protiraketových« základen USA v Polsku a České republice, i takzvaných »běžných vojenských základen« v Rumunsku a Bulharsku. Tyto plány, důrazně odmítnuté lidem těchto zemí, ale též rostoucím hnutím ve všech evropských zemích, jsou v rozporu s mezinárodními smlouvami o omezování vojenských jednotek a jaderných zbraní a se širokým požadavkem na odzbrojení, kolektivní bezpečnost a mír.

Odmítáme oficiální důvody, které jsou uváděny pro tento »Národní raketový systém« a charakterizují jej jako obranný, neboť ve skutečnosti jsou čistě propagandistické a představují záminku k jeho vybudování. Skutečným cílem projektu národní raketové obrany je další upevňování vojenské pozice a nadvlády USA, a to vytvářením nových zařízení k útoku na jiné země bez nebezpečí odplaty. USA jsou již největším světovým výrobcem a vlastníkem zbraní hromadného ničení. Jejich agresivní politika, podporovaná NATO, vede k válkám, imperialistickým intervencím a nestabilitě. Doktrínou »preventivních válek« a označováním národů nesouhlasících s jejich politikou jako »neposlušných států« a »osy zla« je americká válečná mašinérie největší hrozbou světovému míru.

 

Eventuální realizace »protiraketového štítu« povede k posílení USA v pozici jediné globální supervelmoci, utlačovatele, soudce a exekutora v mezinárodních vztazích. Některé iniciativy dalších evropských vlád, NATO a EU na podporu těchto projektů představují závažné nebezpečí pro všechny evropské národy, neboť vycházejí ze stejné agresivní politiky, bez ohledu na to, zda má kořeny v globálních ambicích USA nebo EU. Od nynějška je více než jasné, že nové základny USA urychlí závody ve zbrojení a militarizaci, prohloubí rozpory mezi imperialistickými mocnostmi a povedou k masivnějším útokům na demokracii a sociální práva.

 

Toto je důvodem pro legitimní široký odpor vůči této politice. Vyjadřujeme naši solidaritu s rozsáhlými a účinnými akcemi rozvíjenými komunisty, pokrokovými silami, organizacemi a protiválečnými hnutími v Polsku, České republice a dalších zemích proti rozmisťování raket USA a imperialismu. Tyto akce vítáme. Tento odvážný protest je důležitým příspěvkem k rostoucímu odporu v Evropě i na světě proti válce, cizím vojenským základnám a NATO.

 

Vyjadřujíce naše silné odhodlání stupňovat tento boj, spolupráci a solidaritu, požadujeme:

 

- Okamžité zastavení projektů týkajících se umístění nových raketových a radarových základen USA v Polsku, ČR, Rumunsku a Bulharsku.

 

- Okamžité zastavení jakéhokoli opatření národních vlád, Evropské unie a NATO, usnadňujícího uskutečnění plánů USA.

 

- Ratifikaci smlouvy o snížení stavů vojsk v Evropě a absolutní zákaz všech jaderných zbraní.

 

- Širokou podporu všem akcím proti uzákonění a rozmisťování raket a základen USA.

 

----

Společné prohlášení podepsaly:

Komunistická strana Čech a Moravy, KS Polska, Strana italských komunistů, Portugalská KS, KS Řecka, Pokroková strana pracujících Kypru (AKEL), Německá KS, KS Slovenska, Socialistická aliance Rumunska, Strana bulharských komunistů, Maďarská komunistická dělnická strana, KS Ruské federace, Komunistická dělnická strana Ruska, KS Ukrajiny, Svaz komunistů Ukrajiny, KS národů Španělska, Švýcarská KS, KS Británie, Nová KS Británie, Dělnická strana Belgie, KS Běloruska, Komunistická iniciativa Rakouska, Komunistická dělnická strana Bosny a Hercegoviny, Nová KS Jugoslávie, Dánská KS, KS Dánska, KS v Dánsku, KS Finska, Sjednocená KS Gruzie, KS Irska, Socialistická strana Lotyšska, Socialistická strana Litvy, KS Lucemburska, KS Makedonie, Nová KS Nizozemska, KS Norska, KS Švédska, KS Turecka, Strana práce Turecka.

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .