header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

V italském senátu proti ilegalizaci KSM a o boji proti základně USA v ČR

Přinášíme rozhovor Haló novin s Radimem Gondou, místopředsedou Komunistického svazu mládeže. Dne 9. května jsi vystoupil na pozvání senátora Fosca Gianniniho na tiskové konferenci v senátu italského parlamentu. Co bylo tématem tiskové konference? V rámci velmi intenzivních přátelských vztahů mezi Komunistickým svazem mládeže a komunisty ze Strany komunistické obnovy (Partito della Rifondazione Comunista) jsem byl pozván, abych poskytl italské veřejnosti aktuální informace o boji KSM proti rozhodnutí Ministerstva vnitra ČR o jeho rozpuštění a o kampani KSM i KSČM proti plánu na výstavbu vojenské základny USA v naší zemi.

Podrobně jsem naše přátele a přítomné novináře informoval o vývoji našeho zápasu proti zmíněnému protidemokratickému antikomunistickému kroku státní moci a o antikomunismu, který se stal součástí státní politiky ČR. Právě v Itálii je rozpuštění KSM ze strany MV ČR dlouhodobě věnována velká pozornost a v Itálii se na stranu KSM postavila Strana komunistické obnovy, Strana italských komunistů, představitelé a poslanci Strany zelených, která na rozdíl od českých Zelených vystupuje proti kapitalistickému vykořisťování přírody a lidí a proti válce a militarismu. KSM podpořilo také množství občanských sdružení a iniciativ i významných osobností politického a společenského života jako je nositel Nobelovy ceny Dario Fo či bývalý předseda italského parlamentu Pietro Ingrao, poslanci Evropského i národního parlamentu, stejně jako reprezentanti z regionálních a místních zastupitelstev. V Itálii byla také zorganizována velmi úspěšná petice a proběhlo množství protestních demonstrací v Říme a řadě italských měst. Poukázal jsem mj. na skutečnost, že v ČR jde ruku v ruce antikomunismus, omezování základních demokratických práv, zvyšování represivního jednání státu na straně jedné a servilní přisluhování státu agresivní imperialistické politice USA a NATO na straně druhé.
Druhá část tiskové konference byla věnována našemu boji proti základně USA v ČR. V této souvislosti je třeba zdůraznit spolupráci a výměnu informací mezi KSM a italskými Mladými komunisty, kteří tvoří významnou součást hnutí proti plánu na vybudování vojenské základny USA ve Vicenze a hnutí proti základnám a vojenským zařízením USA a NATO, kterých je v Itálii více než 120. V rámci této spolupráce vyjádřil KSM dne 16.2. prostřednictvím protestní akce před italským velvyslanectvím v Praze svoji podporu dvousettisícové demonstraci odpůrců americké základny, která proběhla o den později ve Vicenze. Obdobně mimochodem spolupracuje KSM i s Komunistickou mládeží Polska v kampani proti základně USA v Polsku. S italskými komunisty nás tedy spojují nejen komunistické ideje a cíle, ale i konkrétní akty spolupráce a solidarity.
Kromě samotné konference projevilo zájem o samostatný rozhovor také několik novin, včetně největšího a všeobecně respektovaného komunistického stranicky nezávislého deníku Il Manifesto vycházejícího s nákladem 100 000 výtisků. Informace o zápasu KSM za svoji legální existenci a o našem boji proti americké základně v ČR tak získají v Itálii další širokou publicitu.

Kdo se tiskové konference zúčastnil?

Na tiskové konferenci vystoupil předseda senátorského klubu Strany komunistické obnovy Giovanni Russo Spena, který je fakticky druhým nejvyšším představitelem strany, senátor za Rifondazione Fosco Giannini, vedoucí mezinárodního oddělení strany Fabio Amato, člen vedení Mladých komunistů Francesco Maringio a u nás známý novinář Claudio Buttazzo, který hovoří česky a dlouhá léta se angažuje ve stycích mezi italskými a českými a moravskými komunisty. Dále se tiskovky zúčastnili senátoři za Rifondazione Claudio Grassi, Francisco Del Rojo a velmi mne osobně poctilo, že svoji solidaritu s KSM přišla vyjádřit také Heidy Giuliani, maminka studenta Carla Giulianiho, kterého zavraždila policie na masové demonstraci proti zasedání skupiny G8 v roce 2001 v Janově. Mohu říci, že Strana komunistické obnovy tak znovu oficiálně vyjádřila svoji podporu KSM, přičemž se akce zúčastnili představitelé všech vnitřních směrů, jež Rifondazione sdružuje. Akce se žel nemohla zúčastnit vysoce respektovaná levicová osobnost zakladatelka novin Il Manifesto a bývalá komunistická poslankyně Luciana Castellina, která však poslala svůj solidární dopis.

O čem jste hovořili při užších rozhovorech po tiskové konferenci?

Kromě situace v ČR a zápasu KSM proti jeho rozpuštění jsme podrobně diskutovali o vývoji současné italské levice. Ta dnes totiž řeší otázku svého dalšího formování a možností organizačního přeskupování. Levicovější část zcela sociáldemokratizované bývalé komunistické strany, dnes strany Demokraté levice se oddělila a hledá své další angažmá, zatímco její pravicovější část se hodlá spojit s dalším středově pravicovým subjektem za vytvoření centristické formace. Ve Straně komunistické obnovy současně započala diskuse o dalším postupu Rifondazione. Část vedení v čele s Bertinottim by se ráda spojila se zmíněnými odpadlíky od Demokratů levice, kteří už jednou na počátku 90. let komunistickou stranu zradili a přeměnili na sociální demokracii a kteří i nadále hodlají působit v rámci Socialistické internacionály. Jejich vidinou je vytvoření strany spojující síly nalevo od středu. Variant podoby takového seskupení je několik, od zunifikované strany po konfederaci stran. Jiná část Rifondazione takové úvahy rezolutně odmítá, upozorňuje na nepřijatelnost spojování se se sociálními demokraty ve straně s ne jasně komunistickým profilem a prosazují sjednocování levice, ovšem na půdorysu komunistických organizací s cílem budování silnější komunistické formace na jednoznačně marxistických základech. Na jedné straně stojí vidina většího vlivového zapojení do státních struktur při níž jsou principy a cíle komunistického hnutí objektivně stavěny do pozadí a na straně druhé úsilí o sjednocování na základě komunistických východisek a identity s vidinou získávat podporu jakožto výrazný nositel rozhodných požadavků a cílů, s nimiž nelze handlovat. Jak bude diskuse pokračovat a v co vyústí, pokud v něco vůbec vyústí, je zcela otevřené. Uskutečnění žádného ze scénářů dnes není možné vyloučit.

 

Dopis Luciany Castellinové

Milí soudruzi, mrzí mne, že nemohu být přítomna na tiskové konferenci. V době jejího konání budu totiž ve vlaku směřujícím do Pisy, kde budu zkoušet své studenty, a nemohu to odložit. Doufám, že konference nebude využita pouze k vyjádření solidarity soudruhům z KSM, jenž je tu zastoupen jeho místopředsedou, přičemž je mi líto, že se s ním nemohu osobně setkat, nýbrž že bude i příležitostí, abychom sebekriticky přemýšleli o tom, jak málo jsme všichni udělali proti nepřijatelnému rozhodnutí o rozpuštění KSM. Nejedná se pouze o výraz antikomunistické tendence, jde o skutečně fašistický projev, jenž se objevuje v mnoha zemích, které jsou dnes součástí Evropské unie. Je to obrovské nebezpečí, které ohrožuje nás všechny. Je naší povinností zmobilizovat se a ukázat na mlčení evropských institucí a také vykonávat tlak na naše státní orgány, aby proti tomu provedly příslušné kroky.

Luciana CASTELLINOVÁ

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .