header

CookiesAccept

Upozornění: tato stránka používá cookies a podobné technologie.

Pokud nezměníte nastavení prohlížeče, souhlasíte s tím.

Rozumím

Zvoní zvon zrady, čí ruce ho rozhoupaly?

Čtyři stovky nových podpisů přibyly pod petice Ne základnám a Ano referendu při včerejší demonstraci Komunistického svazu mládeže na náměstí Svobody v Brně, pod okny kanceláří ODS. Předseda klubu KSM Pro Brno David Pazdera uvedl, že komsomolci v Brně nasbírali zatím 8000 podpisů lidí, kteří nesouhlasí s vojenskými základnami USA. Informoval, že 26. dubna, kdy si pokrokoví lidé budou připomínat na Čestném pohřebišti Ústředního hřbitova v Brně výročí osvobození moravské metropole v roce 1945 od německých fašistů, naopak zde na náměstí Svobody bude souběžně demonstrace příznivců ODS pro vojenské základny.

Pozdravy z Prahy předala brněnským demonstrantům předsedkyně Pražské rady KSČM Marta Semelová. Zdůraznila, že pozdravy nikoliv od Topolánka, Saši Vondry, Schwarzenberga či ministryně obrany Vlasty Parkanové. Nýbrž od těch Pražáků, kterým na rozdíl od současné servilní proamerické vlády, není osud ČR lhostejný a jednoznačně odmítají americkou radarovou základnu USA v Brdských lesích. Zvoní zvon zrady. Čí ruce ho rozhoupaly tentokrát, ptala se na náměstí Svobody Semelová. A hned si odpověděla: Ruce těch, kteří bezostyšně a dosud beztrestně zrazují svou vlast. Ruce těch, kteří namísto toho, aby hájili zájmy českých občanů, hájí zájmy USA. Dodala, že radarové základny nepřinášejí bezpečí. Naopak přinášejí eskalaci napětí. My, kteří nesouhlasíme, musíme být slyšet. Nejen v obci Troskavec, kde se vyslovili v referendu naprosto jednoznačně. Ale v každém městě, v každé vesnici. Žádná politická strana neměla umístění amerických základem ve svém volebním programu. Mandát k tak důležitému rozhodnutí nemá ani vláda, ani poslanci a senátoři, ale pouze a jedině my, občané, v referendu, zdůraznila.

Josef Štofan přiblížil účastníkům demonstrace problém neoprávněně vězněných pěti kubánských vlastenců v USA na základě politického procesu v Miami. Pozval veřejnost na demonstraci, kterou pořádá KSM v Praze se Společností česko-kubánského přátelství 7. dubna od 16 hodin před velvyslanectvím USA v ČR.

Letos v lednu jsem se díval z Velkého kamene v pohoří Sierra Maestra na Kubě s 22 českými turisty na nejznámější americkou základnu Quantánamo, řekl přihlížejícím demonstrantům Štofan. Nikdo z nás nemohl pochopit vývoj využití této základny až po dnešní nelegální věznici pro tzv. teroristy. Vězněni jsou v ní lidé z celého světa již pět let bez soudu a přijatelných podmínek. Tady totiž neplatí žádná lidská práva. Američanům stačil na získání základny na prvních sto let zkorumpovaný parlament bez ohledu na přání lidu. Je to zhruba stejné, jako nyní v ČR. Nesouhlasím s tím, aby se o nás rozhodovalo zase bez nás, sdělil Štofan lidem na brněnském náměstí Svobody.

Akce zakončila týden, který začal 500 protestujícími na demonstraci proti radarové základně pořádané  západočeskými komunisty  v obci Spálené Poříčí.

HaNo

Partneři:
partneri-kscm
partneri-sckp
partneri-sos
partneri-wdfy
partneri-solidnet
partneri-ceske-mirove-hnutípartneri-festival
partneri-kcp

 partneri-stripkyzesveta

©  Komunistický svaz mládeže

Licence Creative Commons
Toto dílo podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Neužívejte komerčně 4.0 Mezinárodní License .